Kónya Zoltán

Egy barátom tudta, hogy régóta kacérkodok a gondolattal, hogy vállalkozóként folytassam. Az induló tőke hiánya és a bizonytalan kimenetel azonban mindig visszatartott a nagy lépéstől. Mikor megmutatta ezt a pályázatot, egyértelmű volt, hogy ez egy most vagy soha lehetőség.


Mérnök informatikusként végeztem 1998-ban, azóta a szakmában dolgozok. Oktatásom során nagy hangsúlyt kapott, hogy figyeljünk arra, a felhasználók ne szükséges rossznak tekintsék a számítógépet, hanem segítségnek fogják fel. Ezt a munkahelyemen mindig próbáltam megvalósítani.

Kezdetektől kereskedelmi cégeknél dolgoztam. Előbb műszaki-, később élelmiszerüzleteknél, CBA, Reál, Coop és független üzletek, régiós központ. Az utóbbi években munkáltatóm a céges partnerek számára biztosított korlátozott informatikai támogatást a vezetésemmel. Olyan boltokról beszélünk, ahol korábban számítógépet sem láttak, majd egyik napról a másikra vonalkódos rendszert vezettek be. Tetszett a bátorságuk, és szerettem volna bebizonyítani nekik, hogy jó döntést hoztak.

Az informatikai rendszer fejlesztőivel nagyon jó munkakapcsolat alakult ki, de messze voltak. Hogy megérje nekik a kiszállás, próbáltak minél több ügyfelet bevonni a régiónkban, olyanokat is, akik nem voltak a munkáltatómmal kapcsolatban. Többször kértek, hogy végezzek el helyettük egy-egy munkát, de a külsős partnerekhez nem mehettem, a céges partnerekhez is csak a munkáltatóm megbízásából.

Egyik főnököm családi büféje kinőtte magát, így ott is az informatika bevezetése mellett döntöttek, aminek az üzemeltetése szintén az én feladatom lett. A fejlesztőkkel itt is jó volt a kapcsolatunk.

Úgy éreztem, ezek együtt felkészítettek arra, hogy saját lábamra álljak, de hiányzott valami. Mint kiderült, ez a valami egy bizonyos pályázat volt.

Mikor megismertem a pályázat részleteit, egyeztettem a fejlesztőkkel, akik örültek a lehetőségnek. Egyeztettek a környékbeli partnereikkel, akik abszolút nyitottak voltak arra, hogy egy olyan rendszergazdát kapjanak, aki kiválóan ismeri a náluk felmerülő problémákat. Az ismerős és az új cégek is várták, hogy elkezdjük a közös munkát. Ez a fix partnerkör és a pályázati támogatás már elég volt ahhoz, merjek lépni.


CBA, Reál franchise partnerek és független élelmiszerüzletek, valamint dohányüzletek külsős rendszergazdai tevékenységét látom el, az ügyviteli programhoz nyújtok támogatást.

Spar franchise partner üzletek részére végzek informatikai szolgáltatást.

Büfék és éttermek külsős rendszergazdai tevékenységét látom el, az ügyviteli programhoz nyújtok támogatást.

www.megoldj.uk


Volt egy előzetes célom, amit alkalmazottként el sem kezdtem, de úgy gondoltam a vállalkozás “üresjáratában” meg tudom valósítani. Szeretnék kifejleszteni egy informatikai rendszert, ami a független üzletek számára nyújt hasonló, sőt terveim szerint jobb, komplexebb szolgáltatást, mint amit a franchise üzletek kapnak a központjuktól. Sajnos, ezzel nem a tervezett ütemben haladok, a cél elérése valószínűleg még évekig tarthat.

Eleinte többször hívtak a partnerek, de úgy tűnik, hogy jó munkát végeztem, mert egyre kevesebb lett a megoldásra váró probléma. Bár kezdetekben tetszett a szabadság, hosszútávon nyomasztott, hogy csak akkor találkozok valakivel, ha baj van. Rádöbbentem, hogy társas lény vagyok, és ez a kiszolgáltatottság lelkileg, míg egy súlyos lefolyású Covid fertőzés fizikailag ment rá az egészségemre. Ezért most alkalmazottként dolgozok, mellette viszem tovább a vállalkozást.

Elsődleges célom az egészségem visszanyerése, és a meglévő partnerek további, minél magasabb színvonalú kiszolgálása.


Ha van egy ötleted, akkor felejtsd el. Ha újra előjön, felejtsd el. De harmadszor is előjön, akkor azon már érdemes komolyan elgondolkodni. Nem elengedhetetlen, de nagy segítség, ha találsz valakit, akiben megbízol és tud segíteni szakmai szempontból és/vagy a könyvelés oldaláról. Ha már belevágsz a pályázatba, akkor a mentorok  is vigyáznak Rád és segítenek mindenben.

Ha megfelelsz a pályázat követelményeinek, akkor ne habozz, próbáld meg. De nagyon fontos, hogy ezt a támogatást nem a semmire kapod. Ezért keményen meg kell dolgoznod. Ha erre még nem állsz készen, akkor várj a következő pályázatra. De ha készen állsz a kemény munkára, arra, hogy megvalósítsd az ötleted, hogy megvalósítsd önmagad, akkor ezt a pályázatot Neked találták ki.


Igen, mindenképp. Folyamatosan figyelem a lehetőségeket, de még nem találtam olyat, amin indulhattam volna.


Az oktató és a mentorok lelkiismeretes munkája nagy segítséget jelentett már a kezdetektől.