Mi leszel, ha nagy leszel? – Profi segítség útkereső fiataloknak már Pécsett is!

Történetünk hőse, Peti átlagos srác. 16 éves. Van pár barátja, akikkel néha eljár kosarazni, de főleg az izgalmas online játékok kötik össze őket, amelyekben varázslatos univerzumokban hihetetlen kalandokban vesznek együtt részt.

Petinek 4-es átlaga van a középiskolában, ahová jár. Nem kiemelkedő a teljesítménye igazán semmiben, de nem is gyenge tanuló. Talán rajzolni szeret a legjobban, de azokban a témákban, amik számára nem érdekesek, nem brillírozik. Jól ért a számítógépekhez, a családban mindenkinek ő teszi rendbe a laptopját. Peti nem egy szószátyár fiú. Ritkán beszél, de olyankor általában mindenki dől a nevetéstől. Jó a humora, szereti a filmeket és a szép látványvilágú számítógépes játékokat.

Peti osztályában egyre gyakrabban téma a továbbtanulás. Sokan már a gimnázium első évében pontosan tudták, hogy milyen pályára készülnek. Peti azonban nem szívesen gondolkozik ezen. Minél közelebb kerül az érettségi és az egyetemi felvételik időpontja, annál kisebbre szűkül össze a gyomra, ha a jövőjéről kérdezik. A tenyere izzadni kezd, ő pedig zavartan mond valami frappáns kis poént arról, hogy majd csinál egy Youtube csatornát és eléldegél a hirdetésekből befolyt pénzből.

Petit a szülei is egyre sűrűbben egrecíroztatják, hogy ideje lenne döntést hoznia. Mindketten tanult emberek, az édesapja vállalkozó. Békés válásuk volt Peti 10 éves korában. Osztott felügyeletben nevelik. Az édesapja új családot is alapított, a felesége legidősebb fiát pedig érdekli a mostohaapja üzlete. Petit egyáltalán nem.

Peti végül egyre rosszabb jegyeket kezd szerezni, ahogy nő a nyomás az iskolában. Leteszi az angol nyelvvizsgát viszonylag könnyedén, és – csak, hogy mindenki megnyugodjon körülötte –, beadja a jelentkezését valamilyen közgazdasági főiskolára. Csak önköltséges képzésre nyer felvételt.

Az utolsó pillanatban Peti mégsem iratkozik be a főiskolára. Egyik barátja, aki szakácsnak tanult, külföldre készül, hogy egy étteremben dolgozzon. Peti pedig inkább vele tart. Szabadulni akar. Pincérkedni kezd Skóciában. Pár évig csinálja, aztán egyre-másra váltogatja a különböző munkahelyeket és fizikai munkákat, hol külföldön, hol itthon. Nem tud megállapodni. Még a 30-as évei elején is keresi a helyét. Hiába.

Lehetett volna másképp?

Valószínűleg igen. Petiből kiváló webdesigner lehetett volna, sőt, ha időben felfedezi, hogy igenis van realitása annak, hogy számítógépes játékokat tervezzen, akkor abban is tündökölt volna. Csak egyetlen felnőtt sem volt körülötte, aki segített volna neki felismerni azokat a képességeit, amik alkalmassá tették erre. Senki sem mutatott neki olyan utakat, amiket követve elérhette volna az álmait. Azok a lehetőségek, amiket a környezete felfestett számára, nem voltak igazán neki valók. Ő pedig tapasztalatlan volt és túlságosan bizonytalan ahhoz, hogy egyedül is bele merjen vágni az ismeretlenbe.

 

Peti története nem egyedi. A világ tele van Petikkel. Tele van olyan fiatalokkal, akiknek a szüleik a legjobb szándékuk ellenére sem tudnak olyan alternatívákat mutatni a karrierválasztásban, ami valóban kiteljesítené őket. A mai 18-20 évesek számára ugyanis sok esetben mást jelent a karrier, mint a szüleik generációja számára. Sokkal több lehetőség áll rendelkezésükre, mint az előző nemzedéknek. De ez a rengeteg ismeretlen, minta nélküli lehetőség sokszor bénító hatással bír egy fiatal lélek számára.

Szülőként óriási rajtunk a felelősség, hogy segítsünk a gyermekeinknek eligazodni az életben és az új évezred labirintusában. Hogyan segíthetünk jól? Hogyan mutathatunk irányt, hozhatjuk ki belőlük a legjobbat anélkül, hogy a saját akaratunkat erőltetnénk rájuk?

Van segítség!

Szerencsére nem vagyunk magunkra hagyva ebben a kérdésben. Bakk L. Zalán pályaválasztási tanácsadó az elmúlt 12 évben célirányosan kutatta azokat a területeket, amelyek segítségével hatékonyan tudja támogatni a fiatalok pályaválasztását. Kifejlesztett egy olyan módszert, amelyben tudományosan megalapozott személyiségtesztekkel és a pszichológia, valamint az önismeret fejlesztés eszközeivel megfelelő módon képes segíteni a fiatalokat a döntéshozásban.

Az elmúlt évek alatt rengeteg gyerekkel találkozott, akiknek valamilyen okból nehézséget okozott az ideális életpálya megtalálása. A pályaválasztási tanácsadások során Zalán professzionális munkapszichológiai teszteket használ, amelyek fókuszában kifejezetten a pályaválasztás áll. Emellett minőségbiztosított önértékelő eljárások alkalmazásával elősegíti a szükséges önismereti információk megszólaltatását.

Ez a gyakorlatban nem csak átfogó, tudományos vizsgálódást, de olyan odaforduló figyelmet is jelent, amely független a szülő elfogultságától és túlmutat a pedagógusok szegmentált megfigyelési lehetőségein. Zalán nem csak egy-egy képesség vagy terület szempontjából, hanem teljes egészében képes vizsgálni a hozzá forduló fiatalok képességeit, vágyait, álmait. Mindezt pedig kiegészíti számos továbbtanulási, pályaválasztási-, munkaerőpiaci- és karrier témájú szakmai adatbázis használatával. Így mindig naprakész információkkal tudja elősegíteni a megfontolt döntéshozatalt.

Zalán munkájának célja pályaválasztási és életpályatervezési szaktanácsadóként azonban nem a szó szerint vett tanácsadás. Nem az a dolga, hogy a hozzá forduló fiatalnak kerek perec megmondja, milyen pályát válasszon. Nem kell attól tartanunk, hogy egy harmadik személy a saját benyomásai alapján majd jól megmondja a gyerekünknek, hogy mi legyen, ha felnő. Hiszen éppen ezt akartuk elkerülni! Ennek nem lenne semmi értelme.

 

Mit kapunk a pályaválasztási tanácsadástól?

Ha igénybe vesszük Zalán valamelyik szolgáltatását, akkor sokkal inkább arra kell számítanunk, hogy a gyermekünk a saját válaszaiból és lehetőségeiből következtetéseket von majd le. Nem csak az önismerete, de az előrelátása és a logikus gondolkodása is fejlődik. A folyamat során pedig elhatározásra jut – célokat tűz ki, amelyekért dolgozni kezd. Megtanul küzdeni, örülni az apró győzelmeknek. Látni fogja, hogyan épül fel, kis lépésekből és munkából az élet.

Zalán szolgáltatásainak zöme ugyanis nem ér véget néhány beszélgetés után. Gyermekünk akár 12 évig élvezheti a támogatását. Újra és újra visszaidézheti, honnan indult és meddig jutott el az eltelt idő során. Ha elbizonytalanodna, elveszítené a motivációját, vagy olyan akadályba ütközne, amellyel nem tud egyedül megbirkózni, akkor Zalán segítségével újra megtalálhatja az útját.

A pályaválasztási és életpályatervezési tanácsadó olyan szakember, aki hiteles információk segítségével megtanítja a hozzá forduló fiatalokat arra, hogy felismerjék, elfogadják és kifejezzék saját határaikat, akaratukat. Elérhető közelségbe hozza azokat a lehetőségeket, amelyek sokszor túl távolinak tűnnek. Bátorságra és kitartásra sarkallja őket, mert konkrét lépésekre osztja a kitűzött célig tartó utat. Így az már nem egy homályos és elérhetetlen dologként jelenik majd meg, hanem olyan izgalmas kalandként, amelyet kellő kitartással maga is megvalósíthat.

 

Kinek való a tanácsadás?

12 éves kortól 21 éves korig minden fiatal számára hatékony eszköz lehet a kiteljesedéshez. Középiskolai felvételi előtt álló gyermekünknek éppúgy kiváló alapot adhat a tanácsadás a következő évek kiaknázásához, mint azoknak a 20-as éveik elején járó fiataloknak, akik nem elégedettek teljesen a korábbi választásukkal.

Sőt, akkor is érdemes lehet pályaválasztási tanácsadóhoz fordulni, ha felnőttként karrierváltáson törjük a fejünket. Vagy úgy érezzük, vannak még értékes, kihasználatlan képességeink. Életünk során többször szembesülhetünk olyan kihívásokkal a munkavállalás terén, amelyek megoldásában segítségünkre lehet a szakértő.

Bakk L. Zalán szolgáltatáscsomagjait a különböző korosztályokban és élethelyzetekben lévő fiatalok eltérő igényeire szabta, így könnyedén kiválaszthatjuk közülük azt, amely a családunk és a gyermekünk számára a legmegfelelőbb. Ha a kamaszunk éppen fontosabb pályaválasztási mérföldkő küszöbén áll, akkor érdemes mielőbb időpontot egyeztetni a szakemberrel, mert a szolgáltatás egyre népszerűbb.

Ám azoknak az előre gondolkodó szülőknek is segítő kezet nyújt, akik felkészülten szeretnének a vízválasztó események előtt állni. A palyavalasztasom.hu weboldalon lehetéségünk van letölteni a Tudatos pályaválasztó című, ingyenes kalauzt. Ebből megtudhatjuk, milyen az ideális hozzáállás a pályaválasztáshoz, és miként terelgethetjük csemeténket a boldog, teljes élet felé.

Mindenképpen arra bíztatnám szülőtársaimat, hogy bátran forduljanak szakemberhez nagy horderejű döntések meghozatala előtt. A korszerű ismeretekkel rendelkező, felkészült segítő rengeteg fejfájástól és megbánt lépéstől kímélhet meg minket és a szeretteinket. A fiatalság termékeny évei gyorsan elszállnak. Az elvesztegetett időt senki sem adhatja vissza. De ha időben cselekszünk és megmutatjuk a gyermekünknek, hogyan veheti kezébe a saját sorsát, akkor nincs mitől tartanunk. Megtalálja majd a boldogságot.

 

Elérhetőségek:

Bakk L. Zalán

 

 

Facebook: Zalán Bakk | Facebook

Email: bakk.zalan@gmail.com

http://www.palyavalasztasom.hu/

Telefonszám: +36 20 404 25 64

Helyszínek: 

Civil Közösségek Háza

Pécs, Szent István tér 17.

Emberség Erejével Alapítvány

Pécs, Citrom utca 12.