KISOSZ

Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége

 

A KISOSZ CÉLJA A PROGRAMBAN:

 A KISOSZ, mint országos szakmai munkaadói és vállalkozói érdekképviselet azért dolgozik, hogy sikeresen talpon maradjanak a családi jellegű többgenerációs tradicionális kisvállalkozások, és mellettük a vállalkozói generációváltás körében létrejöjjenek a gazdaság motorját képező új fiatal vállalkozások.

 

AZ ÉRDEKKÉPVISELETI TEVÉKENYSÉG TERÜLETEI:

A KISOSZ tevékenységi jogelődeivel együtt 1904 óta látja el az egyéni vállalkozók és társas jellegű családi vállalkozások munkaadói, vállalkozói és szakmai érdekképviseletét, mint a mindenkori kormány szociális partnere. A tevékenység legfontosabb fórumai a hazai és nemzetközi érdekegyeztetési intézményrendszer, így a KISOSZ tagja az NGTT Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsnak, a Nemzetgazdasági Minisztérium által működtetett Vállalkozásfejlesztési Tanácsnak és Fogyasztóvédelmi Tanácsnak, valamint a kereskedelemben és vendéglátásban működő ágazati párbeszéd bizottságoknak. Nemzetközi szinten képviseljük a hazai KKV vállalkozásokat az UEAPME Kis- és Középvállalkozások Európai Szövetségében.

 

A KISOSZ ORSZÁGOS HÁLÓZATA:

A KISOSZ a munkaadói szervezetek között országos hálózattal rendelkezik, azaz valamennyi megyeszékhelyen önálló KISOSZ szolgáltató iroda működik, amely közvetlenül várja a vállalkozni vágyókat, vagy a már működő vállalkozásokat. A Dél-Dunántúli régióban a program végrehajtása során a szövetség támaszkodik a megyeszékhelyeken lévő KISOSZ irodákra, így a Baranya Megyei Kereskedők Egyesületére Pécsett, a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviseletére Kaposváron, és a Kereskedők, Vállalkozók Tolna Megyei Egyesületére Szekszárdon.

 

A KISOSZ-NÁL IGÉNYBEVEHETŐ ÉRDEKKÉPVISELETI SZOLGÁLTATÁSOK:

Valamennyi KISOSZ irodában az odaforduló vállalkozni vágyók, vagy már működő vállalkozások a következő szakami segítséget vehetik igénybe:

  • Vállalkozás alapításához szükséges tanácsadás, egyeztetés üzleti ötletekről és üzleti tervekről, valamint a tevékenységhez szükséges jogszabályi háttérről.
  • Már működő vállalkozások esetében a vállalkozás átalakítására, személyi változásokra, tevékenységi körök változására vagy átalakítására, telephelyek létesítésére vonatkozó szakmai tanácsadás.
  • A vállalkozások működéséhez szükséges pénzügyi feltételekhez tanácsadás, uniós és hazai forrású pályázati segítség, hitelközvetítési szolgáltatás és egyéb pénzügyi feltételek, garanciák és fedezetek igénybevételéhez szakmai segítség.
  • A vállalkozások számára munkajogi tanácsadás, foglalkoztatásbővítés vagy munkaviszony megszüntetés elősegítése, minta dokumentációkkal és jogvitákhoz kapcsolódó tanácsadással.
  • Egyes megyékben könyvelői és könyvvizsgálói segítség a vállalkozások részére.
  • A vállalkozások működéséhez szükséges jogszabályváltozások ismertetése, ehhez elektronikus értesítések, regisztrációt követően, tematikus szakmai fórumok és rendezvények tartása.
  • A vállalkozáshoz vagy a vállalkozásokban történő munkavégzéshez szakmai képesítések megszerzésére vonatkozó oktatási tevékenység, a vállalkozók részére szakmai továbbképzés, új kötelező előírások vagy ismeretek átadása.
  • Egyes megyei szervezetek esetében helyi önkormányzati egyeztetések a helyi vásárokról, piacokról, kitelepülés során történő értékesítésről, ünnepi vásár- és rendezvényszervezés, helyi marketing és üzleti kapcsolatok elősegítése.

 

A KISOSZ ÁLTAL KORÁBBAN VÉGZETT, VAGY JELENLEG IS VEZETETT EURÓPAI UNIÓS SZAKMAI PROGRAMOK:

TÁMOP-2.1.4-09 – KISOSZ ERNYŐ a mikro- és kisvállalkozások humánerőforrás fejlesztéséért – 2430 fő képzése országosan, valamennyi megyében hat-hat csoport keretében OKJ szakképesítést adó tanfolyamokon, szakmai és Európai Uniós továbbképzések biztosításával.

TÁMOP-2.3.6-A-12 – A fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása négy régióban – A fiatalok részére pénzügyi képzés, üzleti terv készítési tanácsadás és vállalkozás alapítását követően mentorálás.

TÁMOP-2.5.1 és TÁMOP-2.5.3 – JOGPONT programok – A munkavállalók mellett mikro- kis és középvállalkozások részére ingyenes jogsegélyszolgálat a vállalkozások működésével kapcsolatban.

GINOP-5.2.2-14 – Fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása – Az új program keretében a Dél-Dunántúli régióban vállalkozásra alkalmas regisztrált munkanélküli fiatalok képzése, tanácsadás során történő felkészítése, és vállalkozói létük támogatása.

GINOP-5.3.3-15 – Az Észak-Magyarországi régióban JOGPONT program – A munkavállalók és a családi jellegű kisvállalkozások részére személyes, telefonos, e-mailes és online jogsegélyszolgálat biztosítása a régióban összesen 22 helyszínen.