Vass Máté

Egy barátom mesélt róla, aki szintén részt vett benne.


Miután hallottam róla és kiderítettem a különböző részleteket, kritériumokat, eltelt egy fél év, mivel akkor még nappali tagozaton jártam egyetemre. Az egyetem elvégzése után jelentkeztem a programra, 2020 februárjában, de utánna a COVID miatt eléggé elhúzódott minden. Végül júliusban sikeresen elvégeztem a képzést és leadtam a végső üzleti tervet. A cégalapítás kicsit váratott magára, mivel sokáig nem sikerült egyértelmű információt szereznem arról, hogy a folytatni kívánt tevékenységem pontosan milyen TEÁOR számhoz tartozik. A céget végül 2020 novemberében alapítottuk meg édesapámmal.

Már lassan 10 éve foglalkozunk hobbi szinten édesvízi díszhalak és törpegarnélák tenyésztésével. A támogatás segítségével ezt emeltük hobbi szintről üzleti szintre. Családunk alapvetően vendéglátással foglalkozik Zamárdiban van egy éttermünk.  A Balatonon a szezon általában május végétől szeptember elejéig tart (bár próbálkozunk itt is a szezonnyújtással, különböző rendezvényekkel, borvacsorákkal, csapatépítésekkel, de ez más lapra tartozik).

A halazást, garnélázást tekintve mind tenyésztési, mind kereskedelmi szempontból októberben indul be, télen van a csúcson és tavasszal újra elcsendesedik, nyáron szinte elhanyagolható.  Ahogy korábban írtam, édesapámmal közösen csináljuk, ő végzettségét tekintve kisállattenyésztő üzemmérnök. Én a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetemen szereztem gazdálkodás és menedzsment alapdiplomát és vezetés és szervezés mesterdiplomát, valamint elvégeztem egy fogadós/üzletvezető és szakács OKJ-s képzést is.


  1. A tenyészetünk a szüleim családi házának pincéjében található, 2 szobányi, összesen körülbelül 25 négyzetméteren. Ott vannak állványok és akváriumok padlótól plafonig. Összesen körülbelül 15.000 liternyi víz. Ezekben főként édesvízi algaevő/alganyaló L-es harcsákat, Corydoras páncélosharcsákat, dél-amerikai törpesügereket, illetve tanganyika tavi sügereket, valamint édesvízi törpegarnélákat tenyésztünk. Vásárlóink magánszemélyek és boltok, állatkereskedések főként belföldről, de vannak állandó vásárlónik Romániában, Szerbiában, Horvátországban és Dél-Afrikai Köztársaságban.


Szeretnénk tovább növeli a vásárlói körünket mind belföldön, mind külföldön. Szerencsére eljutottunk arra a pontra, hogy a magánszemélyek nagyon gyorsan megtalálnak és felkeresnek minket, mivel vannak olyan fajok melyeket rajtunk kívül senki vagy csak nagyon kevesen tenyésztenek. Van több bolt is országszerte, akik rendszeresen vásárolnak tőlünk, ezt a számot szeretnék még feljebb tornázni.  Szeretnénk tovább növelni a különleges fajok számát és beszámolni sikeresen tenyésztésről.


Sokszor néha bonyolultnak tűnhetnek bizonyos leírások, kritériumok, elvárások, de megéri mindenképpen folytatni és végigcsinálni.


  • Természetesen.


Mind az oktatók, mind a mentorok nagyon rendesek, kedvesek és segítőkészek voltak.

Nyilván nem látok bele, nem ismerem sem az MVA, sem a MÁK, sem az EU-s pályázatok felépítését, működését de 2 diplomás emberként is nagyon sokszor azt éreztem, hogy egyáltalán nem magától értetődő, egyszerű a leírás, a kritériumok, az üzleti terv sablonja. Továbbá sokszor nehezen lehetett elérni bárkit e-mailben vagy telefon a fent említett szervezeteknél és ilyenkor sokszor előfordult, hogy nem tudtak egyértelmű választ adni, amivel szintén nem lenne semmi probléma, ha át tudtak volna irányítani valakihez, aki tud érdemi válasszal szolgálni vagy pedig legalább tudtak volna iránymutatást adni, hogy merre találhatok a kérdéseimre választ.


https://drive.google.com/drive/folders/1gRNQYbYKr8f0jNoo79jGuaN583KGdvan?usp=sharing

Szükség esetén tudok képeket küldeni jobb minőségben.




You do not have permission to do that, You do not have permission to do that, You do not have permission to do that, You do not have permission to do that, You do not have permission to do that, You do not have permission to do that, You do not have permission to do that, You do not have permission to do that, You do not have permission to do that, You do not have permission to do that, You do not have permission to do that